Akçaabat Köfte

Akçaabat Köfte

Akçabat Köfte

Karadeniz mutfağının yöresel yemeklerinden biri olan Akçaabat köftesi, ülkemizde 2009 yılında coğrafi işaret alan özel yemeklerden biridir. 1930’lu yıllarda ilk defa Trabzon’da Akçaabat ilçesinde aşçılar tarafından yapılan bu tarihi yemek, bugün hala çok popüler.

Akçaabat köfteyi diğer köftelerden ayıran en önemli özellik Akçaabat’ta özel olarak yetiştirilen dana ve öküzlerin etiyle yapılıyor olmasıdır. Gelin hep birlikte bu efsane, meşhur Akçaabat köftesi nasıl yapılır birlikte görelim.

Akçaabat Köftesi İçin Malzemeler

600 gram dana gerdan kıyma

1 kilo dana döş kıyma

300 gram bayat ekmek içi

5- 6 diş sarımsak

1 yemek kaşığı tuz

İsteğe bağlı karabiber

Yapılışı

Gerdan ve döş etini ekmek ve sarımsakla birlikte kıyma makinesinden geçirin. Tuzu ve baharatları eklediğiniz kıymalı harcı kıvama gelene kadar yoğurun. Yoğurduktan sonra elde edilen köftenin ağzını streçleyip, dolapta 25-30 dakika kadar dinlendirin. Buzdolabında dinlenen köfteye yuvarlak parçalara ayırıp, yassı köfteler haline getirin. Köfteleri ister ızgarada pişirin ister iyice ısınmış hafif yağlanmış döküm bir tavada arkalı önlü iyice kızartın. Dilerseniz yanında közlenmiş biber, soğan ve domatesle ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.