Çömlek Taş Fırınında Fasulye
Çömlek Taş Fırınında Fasulye
Çömlek topraklardan oluşmakta ve makine yardımı ile şekillenmektedir. Elazığ bölgesinden Çömlek için çokça toprak çıkarılmaktadır. Topraklar arasında çeşit çeşit renk farklılıkları vardır. Topraklar niteliğine ve kalitesine göre değişmektedir. Siyah toprak ince olduğundan ve kırmızı toprak da renk verdiğinden çömlek de uygulanmaktadır. Gelen topraklar makinelerle inceltilerek, öğütülerek esas sistemini oluşturmaktadır. Elekten silolara gelmekle beraber ardından makinelere basılmaktadır. Bu işlemler bittikten sonra toprak çamur halini almaktadır.
Bu iki toprak çamur karıştırma havuzu olarak adlandırılan havuzda karıştırılmaktadır. Karıştırılan çamur altı barlık basınç ile kuyudan çekilmektedir. Kuyudan çekildikten sonra üç tonluk bir basınç uygulanarak suyu çamurdan ayırma işlemi uygulanmaktadır. Suyu çekilince sert bir kıvama gelmektedir. Ustalar, beden gücü ile çamuru ezmektedirler. Çamurun ezilme işlemi gerçekleştikten sonra çamur vakum malzemesinden geçirilerek tekrardan sıkıştırılır. Ardından çamur hazır hale gelmektedir.
Ustanın çömleği yapacağı ebatta çamur kesilmektedir. Mahir ustalar kol ve bilek yardımıyla çamuru istenilen ölçüdeki çömlek boyutuna getirmektedir.
Güveçte Tam Kıvamlı Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?
Birçok insan kurufasulye yemek türünü çok beğenmektedir. Yaz olsun, kış olsun revaçtadır. Tereyağlı fasulye de öyledir. Güveçte olan kuru fasulyenin tadı bir başka güzel ve lezzetlidir. Tereyağlı fasulye tarifi de çok istenilmektedir.
MALZEMELER:
- 1 kase kurufasulye (Akşamdan ıslatınız ve sonra suyunu süzünüz.),
- 1 adet iri doğranmış soğan,
- 200 gram kuşbaşı et (Damak zevkinize göre et arttırılabilir veya azaltılabilir.),
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- Yarım yemek kaşığı biber salçası,
- 1 tatlı kaşığı pul biber 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı,
- Göz kararı su kullanılmaktadır.
YAPILIŞI:
Damak zevkinize göre tuz oranı ile kurufasulye yemeğinizi ayarlayabilirsiniz. Güveçte pişirilecek. Yağlar iyice ısındıktan sonra et tencereye atılır. Tereyağı içinde eriyip biraz köpürdükten sonra daha leziz olmaktadır. 3 ila 5 dk. sonra yağınız eridi. Tereyağı ile zeytinyağını karışık olarak tencereye koyunuz. Tereyağı köpürmeye başlayınca kuşbaşı eti içine atılıyor. Etler hemen hafif su alacaktır.
Suyu çekince akabinde etleri ekleyiniz. Güzelce karıştırınız. Ardından soğanı da ilave ediniz. Soğanı et ile beraberinde kavurunuz. 5 ila 6 dk. soğanı iyicene kavurduktan sonra salçayı ve pul biberini güvece koyunuz. Salçalar da kavruldu. Ardından en son kuru fasulyeleri ekliyorsunuz. Kaynamış sıcak üç buçuk su bardağı da beraberinde ilave ediniz. Pişerken suyunu çekecektir. Su ihtiyacı olursa yine su ilave edebilirsiniz. Çömlekte kuru fasulye yemeğiniz hazırdır. Çömlekte kuru fasulye yemeği çok beğenilmektedir.
Çömlek Kaplar Nasıl Kullanım Haline Getirilir?
İlk başta, çömleğin üzerinde etiketi veya ambalajı varsa çıkartılır. Kapaklı ve topraktan güveç tencere güzelce peçete ile temizlenmektedir. Güvecin tozu böylece alınmış oldu. Yemeğin suyunu emmemesi ve güvecin çatlamaması için ilk olarak güveci yağlamanız gerekmektedir. Sıvı ya da katı yağ kullanabilmektesiniz. Tercih sizindir. Sıvı yağı tencereyi kaplayacak şekilde ilave ediyoruz. Tencereyi fırına verip tencereyi fırında ısıtıyoruz. Katı yağ kullanacak olanlar katı yağı eriyene kadar fırında tutabilmektesiniz. 180 derecelik fırına verip tencereyi yağ ile birlikte ısıtınız.
Tencere ısıtıldı. Sıcak fırından çıkartıldı. Şimdi ısıtmış olduğunuz yağı, tencerenin her tarafına peçete ile emdiriyoruz. Elleri yakmamaya dikkat etmemiz gerekmektedir. Yağı, tencerenin içini ve dışını komple her yerine yediriyoruz. Paketi hemen açıp güveci kullanmamalısınız. Kapağını yağlamayı unutmayınız. Kabı ve kapağı kapalı olacak şekilde iyice dinlendirilmesi önemlidir.
Hem güveç kabınız soğusun hem de sürülen yağı içerisinde barındırması gerekir. Bu sayede yemeğinizi pişirirken suyunun emilimini en aza indirgemiş olacaksınız. Soğumaya bırakınız. Ardından güveç soğudu ve yağı güzel emdi. Akabinde ılık suyla güzelce yıkayanız. Güveç kabını yıkarken kesinlikle deterjan gibi ürünler kullanmayınız. Sadece ılık su ile yıkıyorsunuz. Yıkadıktan sonra havlu peçete ya da kurulama bezi ile iyicene kurulayabilirsiniz.
Kurulama da bitti. Artık güveç kullanıma hazırdır. Siz de ilk almış olduğunuz güvecinizi bu şekilde kullanabilmektesiniz. Bundan sonraki kullanımlarda yağlama veya fırınlamaya ihtiyaç duymayacaksınız.