Fırın Sütlaç

Fırın Sütlaç

Fırın Sütlaç

İlk olarak Osmanlı zamanında yazılan basılı yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de sütlü aş olarak tarife geçen, geleneksel mutfağın en eski sütlü tatlılarından biri olan sütlacı sevmeyen yoktur herhalde. Özellikle, üzeri bol fındıklı fırında nar gibi kızarmış sütlaca kimse hayır diyemez.

7’den 70’e herkesin bayıla bayıla yediği sütlaç hafif bir tatlı olmasından dolayı çok sevilen bir tatlı. Bu köklü geleneksel tatlı çok sevildiği için her yörede farklı şekillerde yapılmış ve dolayısıyla birden fazla çeşidiyle sofralarda yerini almıştır. Her evde yapılan klasik sütlaç dışında,yörük sütlacı, hamsiköy sütlacı, lavantalı sütlaç, limonlu sütlaç ve en son olarak da fırında sütlaç en bilinen çeşitleridir. Biz de fırın sütlaç tarifiyle karşınızdayız. Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler

  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 su bardağı su
  • 1 paket vanilya

Fırın Sütlaç Tarifi

Öncelikle işe pirinçleri yıkayarak başlayın. Pirinçleri süzdükten sonra orta ateşte haşlayın.

Daha sonra sütü ve şekeri tencerede kısık ateşte kaynatın. Özellikle şekerin iyice eridiğine emin olun. 2 – 3 dakika kısık ateşte kaynayan karışıma haşlanmış pirinçleri ilave edin. Daha suyla açtığınız mısır nişastasını, yumurta sarısıyla karıştırın. Karışımın pürüzsüz olmasına özen gösterin. Elde ettiğimiz bu yumurtalı karışıma kaynayan sütten ilave edip, karışımın ılımasını sağlayın ve tüm malzemeyi hızlıca karıştırın. Bu işlem sütün kesilmemesi için çok önemlidir. En son vanilyayı ekleyin ve biraz daha kaynattıktan sonra, tencereyi ocaktan alın.

Sütlacı ister küçük güveçlere ister ısıya dayanıklı fırın kaplarına eşit miktarda bölüştürün. Derin bir fırın tepsisine aralarında boşluk olacak şekilde kaseleri yerleştirin ve tepsinin yarına kadar su doldurun. Tepsinizi önceden 200 derecede ısınmış sıcak fırına koyun ve 15 -20 dakika pişirin. Sütlaçların üstü nar gibi kızardıktan sonra, bir kenara alın ve soğumasını bekleyin. Oda sıcaklığına geldikten sonra isteğe bağlı olarak üzerine dövülmüş fındık serpin. Daha sonra sütlaçları buzdolabına kaldırın. Bir kaç saat buzdolabında soğuduktan sonra, servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.