Hamsili Pilav

Hamsili Pilav

Hamsili Pilav

Karadeniz mutfağının nadide tariflerinden biri de şüphesiz ki hamsili pilav oluyor. Bu özel lezzeti siz de deneyebilir ve sofranızı anlamlandırabilirsiniz.

Hamsili Pilav İçin Malzemeler

  • 1,5 kilo hamsi
  • 3 adet rendelenmiş soğan
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Tereyağı
  • Sıvı yağ
  • 2 su bardağı sıcak su

Hamsili Pilav Yapılışı

Taze alınan hamsiler iyice yıkanır ve kılçıkları da yıkama sonrasında temizlenir. Sonrasında balıklar yeniden zarar verilmeden yıkanır. Suda bekletilen hamsinin üzerine tuz ve limon suyu eklenir. Suda tuz ve limon suyu ile bekletilen hamsilerin bu şekilde bekletilme nedeni, hamsi kokusunun pilava sinmemesidir. En az yirmi dakika kadar suda bekletme işlemi gerçekleştirilmelidir. Ilık bir su içerisinde iki yemek kaşığı kadar kuş üzümü bekletilir. Pirinçler iyi şekilde yıkanır, sıcak suyun içinde tuz eklenip bekletilir. Bir tencerenin içerisine tereyağı ve sıvı yağ eklenir, soğanlar da yağın üzerine eklenerek kavrulur. Pembeleşene kadar kavrulan soğanların üzerine iki yemek kaşığı dolmalık fıstık eklenir ve dolmalık fıstık da kavrulur.

Hamsili pilav için suda bekletilen kuş üzümlerinin suyu süzülür, kuş üzümleri de tencereye eklenir. Karışımın üzerine isteğe bağlı miktarda tuz, karabiber, yenibahar da eklenir. Yıkanan pirinçler de tencereye eklenir, iki su bardağı sıcak su da tencereye eklenir ve kısık ateşte pişirme işlemi gerçekleştirilir. İyice pişen pirinçlerin içine maydanoz da isteğe bağlı miktarda eklenir ve karıştırılır. Pişen harç kenara alınır ve bu sırada borcam da tereyağı ile yağlanır.

Tereyağı ile her yeri yağlanan borcama hamsiler dizilir, iç harç eklenir ve kalan hamsiler de iç harcın üzerine dizilmeye devam edilir. Üzerine az miktarda sıvı yağ dökülür ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar hamsiler kızarana kadar pişme işlemi gerçekleştirilir. Hamsileri dizerken yan kısımlara da hamsi dizilmesi gerekir. En altta, yanlarda ve üst kısımda hamsilerin yer alması gerekir. Bir börek gibi hamsilerin tüm iç harcı kapatması gerekmektedir. Burada en önemli detay, iyi şekilde hamsilerin borcama dizilmesidir. İsteğe bağlı şekilde küçük kaplarda da porsiyonluk şekilde hamsili pilavın hazırlanması mümkündür. Böylece sunumu daha kolay olacaktır.