İspir Fasülyesi

İspir Fasülyesi

İspir Fasülyesi

Fasulyenin şahı olan İspir fasulyesi, adını Erzurum’un 17 bin nüfuslu ilçesinden almıştır. İspir fasulyesi, Erzurum’un en önemli tarım ürünüdür. Hatta 2011 yılında Erzurum İspir fasulyesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Erzurum’un alâmetifarikası olan İspir fasulyesini diğer fasulyelerden ayıran en büyük özelliği kokusu ve tadıdır.

Suda hacmi genişlemesiyle, diğer fasulyelere göre daha çabuk pişmesiyle bilinen İspir fasulyesi, lezzeti ve bereketiyle, piştiğinde kabuğunu dışarıya atmasıyla fasulyelerin içinde en çok tercih edilendir. Yetiştiği ortamdan dolayı makinalı tarıma uygun olmayan İspir fasulyesi, zor şartlarda yetişir. Belki ispir fasulyesini özel kılan da bu özelliğidir. Besin değeri olarak çok zengin olan ispir fasulyesinin içinde yüklü bir protein vardır. Dolayısıyla et tüketmeyenler için protein açısından çok iyi bir seçenek.

Şeker fasulyesi olarak da bilinen ispir fasulyesi, helmelenmesiyle, o kendine has şeker tadıyla, şekliyle ve ağızda bıraktığı tat ile fasulyelerin kralıdır desek abartmış olmayız. Üstelik tek özelliği de lezzetli oluşu değil. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu doyurucu besin, diyet yapanlar için de iyi bir alternatif.

İspir fasulyesi, diğer kuru fasulyeler gibi yapılsa da birkaç püf noktası vardır. İspir fasulyesi de bir gece önce suda bekletilmeli ve yemek yaparken mutlaka sıcak su ilave edilmelidir. Ayrıca kısa sürede piştiği için karbonat ilave edilmemelidir.

İspir Fasulyenin Faydaları

İspir fasulyesi içinde barındırdığı yüksek mineral ve vitaminlerle bir insanın ihtiyaç duyduğu her şeyi fazlasıyla karşılar. Sağlık açısından çok önemli bir değere sahip olan ispir fasulyesinde yüksek oranda potasyum bulunduğu için tansiyonu yüksek olanlar için özellikle tavsiye edilir. İspir fasulyesi, kötü kolesterolü düşürürken, şekeri de düzenler. Zengin lif kaynağı olan ispir fasulyesi için mucize besin diyebiliriz.