İstanbul Akçabat Köfte

İstanbul Akçabat Köfte

İstanbul Akçabat Köfte

Karadeniz mutfağının popüler tariflerinden olan İstanbul Akçabat köfte, üstün lezzeti ile farkını ortaya koyuyor. Peki bu köfteyi nasıl hazırlayabilirsiniz?

İstanbul Akçabat Köfte İçin Malzemeler

  • 900 gram dana eti
  • 100 gram iç yağı
  • 100 gram bayat ekmek
  • 5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tuz

İstanbul Akçabat Köfte Yapılışı

Dana eti ve iç yağı, makineden aynı anda kıyma olarak çektirilir. Bu sayede köfte iç yağı sayesinde yağlanır ve kendi özelliğini kazanır. Kuzu iç yağı sıklıkla tercih edilmektedir. Dana eti ile birleşen iç yağı, köftenin daha lezzetli hale gelmesine yardımcı olacaktır. Makineden aynı anda yap ve kıyma karıştırılarak çektirilmediyse bu durumda on dakika kadar yağ ve eti kıyma olarak yoğurmak gerekir. Kıymayı tamamen hazırlamak için bayat ekmek ıslatılır ve suyu iyice sıkılır. Beş diş sarımsak da ince şekilde kıyılır ve toplamda bir kilo haline gelen kıyma; bayat ekmek, sarımsak ve bir yemek kaşığı tuz ile iyice yoğurulur. Avuç içinde şekil verilen köftelerin her birinin iç kısmı yassı olacak şekilde şekillendirme işlemi gerçekleştirilmelidir.

Akçaabat köftesine asıl şeklini veren detay, onun iç kısmının yassı olmasından geçer. Yoğurulan köftelerin yaklaşık 6 saat kadar buzdolabında bekletilmesi önerilir. Yoğurma işlemi öncesinde de bu bekletme işlemi gerçekleştirilebilir. Bunun için rulo haline getirilen köfte, streç filme sarılı olarak buzdolabında bekletilebilecektir. Izgarada pişen Akçaabat köftelerin yanına közlenmiş biber ve domates eklenerek servis edilebilir. Ayrıca ızgara kuyruk yağı ile yağlanırsa köftelerin daha lezzetli hale gelmesi mümkün olabilir. Buna ek olarak köftelerin yapışmaması için de ızgaranın kuyruk yağı ile yağlanması önemli bir püf noktadır.

İstanbul Akçabat köfte için kullanılan ekmeğin ekmek içi olması önemlidir. İstenilirse çeşitli baharat ile köfteye lezzet katılabilir, acı sevenler köftenin iç harcına toz ya da pul acı biber ekleyebilir. Yine de orijinal Akçaabat köftesi, lezzetini iç yağ ve dana etinden alır. Çok fazla bayat ekmek içi kullanılmaması da bundan kaynaklanmaktadır. Fazla ekmek için kullanıldığı zaman Akçaabat köftesi lezzetini kaybeder ve kuru köfteden çok da farklı olmaz. Bu nedenle de Akçaabat köftesi hazırlarken ekmek içini az tutmanız, kaliteli dana etinden kıyma çektirmeniz, dana eti ile iç yağı da bir olacak şekilde kıyma makinesinden çektirmeniz önerilir.