İstanbul Hamsili Pilav

İstanbul Hamsili Pilav

İstanbul Hamsili Pilav

Hamsili pilav Karadeniz yöresinin vazgeçilmez bir yemeği olup oldukça lezzetli olmasından akılda kalıcı bir damak tadıdır. Özellikle Sinop ilinde yapılan hamsili pilav yemeyenler tavsiye edilerek hamsinin lezzetini katlayan bir güzellik olduğu belirtilir.

Hamsi Pilavı Tarifi

Hamsilerin pilavla buluştuğu en lezzetli yemeklerden biri olan hamsili pilav için öncelikle hamsilerin güzelce yıkanarak ayıklanması önemlidir. Hamsilerin yumuşaması için tuz ve limon suyu eklenmiş suda en az 20 dakika bekletilmesi gereklidir ki pilav hamsi kokmasın.

Pirinçler bu esnada sıcak tuzlu suda bekletilirken kuş üzümleri de ılık suda bekletilmelidir. Pişirme aşamasına gelindiğinde ise tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınarak soğanların eklenip kavrulması yer alır. Soğanlar kavrulduktan sonra fıstıklar eklenerek bir süre kavrulur ve kuş üzümleri eklenir. Son olarak karabiber, yenibahar ve tuz eklenerek pirinçler konur. Üzerini geçene kadar suyu ilave edilerek kısık ateşte pişmeye bırakılır.

İstanbul hamsili pilavın pilavı pişerken borcam tereyağı ile yağlanarak hamsiler dizilir. Hamsilerin üzerine hazırlanan pilav iç harcı eklenerek az bir sıvı yağ ilavesi yapılıp 180 derece önceden ısıtılmış fırına verilir. Fırında pişme süresi değişiklik gösterirken ortalama 25 dakika üzeri kızarana kadar tutulması yeterli olur.

Hamsili Pilavın Farklı Pişirme Teknikleri

İstanbul hamsili pilav genel olarak borcama yerleşerek fırına verilen bir yemek iken farklı şekilde sunum ve pişirme teknikleri de mevcuttur. Porsiyonluk kaplarda servisin kolay olabileceği gibi güveçte ya da kek kalıbında da hamsili pilav yapılması mümkündür.

Kek kalıbında pişirilen hamsili pilavın tek farkı borcam yerine kek kalıbının yağlanarak hamsilerin dizilmesinin ardından ortasına harcın dökülmesidir. En son balıkların üzerine sürmek için zeytinyağı kullanılır ve üzeri kızarana kadar pişirilir.

Güveçte yapılan hamsili pilavda ise güveçler tereyağıyla yağlanarak hamsileri dış yüzleri mısır ununa batırılarak önce alt taban sonrasında yarıları dışarı gelecek şekilde hamsilerin dizilmesi sağlanır. Demlenmiş olan pilav harcını içine koyarak dışta kalan kısımlar pilavın üzerine gelecek şekilde sarılır ve kızarana kadar pişmesi sağlanır.

Hamsili pilavın şık sofralarda lezzetine ilave olarak mercimek çorbası ya da karalahana çorbası yakışırken mısır ekmeği ve marul salatası da farklı alternatiflerden olacaktır.