İstanbul Hamsili Pilav
İstanbul Hamsili Pilav
İstanbul hamsili pilav söz konusu ise en iyisini ve en lezzetlisini elbette Çömlek ile keşfedebilirsiniz. Peki, bu özel pilavı nasıl hazırlarsınız?
Hamsili Pilav Tarifi için Gerekli Malzemeler
- 800 gram hamsi
- 100 ml zeytin yağı
- 1 orta boy kuru soğan
- 40 gram kuş üzümü
- 400 ml sıcak su
- 25 gram çam fıstığı
- 200 gram pirinç
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Yarım demet dereotu
- 1 yemek kaşığı mısır unu
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Fırında Hamsili Pilav Tarifi Nasıl Hazırlanır?
Pirinci bol suyla yıkayın ve su içerisinde bir kenarda bekletin. Kuş üzümlerinin sap kısımlarını güzelce ayıklayın. Daha sonra pirinci ve kuş üzümlerini ayrı ayrı kaplarda sıcak suyun içerisine koyun. Hamsileri bol suyla yıkayın ve kılçıklarını çıkarın. Bol su içerisinde iyice yıkayın, suyunun süzülmesi için bir süzgece alın ve bekletin.
Kuru soğanı soyun ve yemeklik doğrayın. Bir tavanın içerisinde zeytinyağını kızdırın ve yemeklik doğranan soğanları içerisine ilave edin. Orta ateşte, ara ara karıştırarak soğanlar iyice yumuşayana dek soteleyin. Bu işlemi yaklaşık 5 dakika yapmak yeterli olacaktır. İçerisinde çam fıstıklarını ilave edin, arada karıştırmaya devam edin ve fıstıklar pembeleşene dek yaklaşık 4 dakika kadar kavurun.
Pirinci süzün, nişastalı suyu gidene dek iyice yıkayın ve süzün. Geniş bir tencereye pirinci alın, biraz kavurduktan sonra tuz ve karabiber serpiştirin. Ara ara karıştırın, kuru naneyi ve süzülen kuş üzümlerini de ilave edin ve karıştırın. Daha sonra sıcak suyunu ilave edin. Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte, pirinçler suyunu çekene dek pişmesini sağlayın.
Pilav pişerken, geniş fırın kabının dibini iyice yağlayın ve mısır ununun yarısını serpiştirin. Tepsinin dibini, deri kısımları altta kalacak şekilde hamsiyle kaplayın. Pişen pilavın altını kapatın ve alın. İnce ince kıyılan dereotu ekleyin ve karıştırın. Beklemeden hamsilerin üzerine yayın ve bir kaşık yardımıyla düzeltin. Kalan hamsileri, derileri üstte kalacak bir şekilde pilavın üzerine dizin. Pilavın üzerini tamamen hamsiyle kaplayın ve üzerine kalan mısır ununu serpiştirin. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında, hamsilerin üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından alınan hamsili pilavı, oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Ardından dilimleyerek servis edin.