İstanbul Karalahana Sarması

İstanbul Karalahana Sarması

İstanbul Karalahana Sarması

İstanbul karalahana sarması söz konusu ise en lezzetlisini Çömlek ile keşfedebilirsiniz. Peki, muazzam bir karalahana sarması nasıl hazırlanır?

Karalahana Sarması Tarifi için Gerekli Malzemeler

  • 500 gram karalahana
  • 1 buçuk tane kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ¾ su bardağı kırık pirinç
  • 125 gram kıyma
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım su bardağı doğranmış maydanoz
  • Yarım çay kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • 15 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Karalahana Sarması Tarifi Nasıl Hazırlanır?

Tencerenin içerisine kaya tuzunu ve suyu alın. Su kaynadıktan sonra içerisine yıkanan ve sap kısımları kesilen lahanaları aktarın. Yaklaşık 3-4 dakika kadar kaynayan suyun içerisinde bekletin ve çıkartın. Daha sonra karalahanaları soğuk su ile yıkayın.

Geniş bir kabın içerisine ince doğranan kuru soğanı, kıymayı, süzülen pirinci, zeytinyağını, salçayı, maydanozu, tuzu ve diğer baharatları alarak karıştırın. Soğutulan karalahana yapraklarının damar kısımlarını sivri bıçak yardımıyla alın. Hazırlanan kıymalı iç harçtan içerisine koyun ve bütün yaprakları bu şekilde sarın.

Geniş bir çelik tencerenin dibine kara lahana yapraklarından serin. Ardından sarılan kara lahanaları sıkı bir şekilde yerleştirin. Üzerine 1 çay bardağı kadar zeytinyağından gezdirin ve tencerenin boyutuna uygun bir porselen tabakla üzerini kapatın.

Sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak suyu aktarın ve tencerenin kapağını kapatın. Karalahanayı önce yüksek ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladığında ise kısık ateşe alın ve yaklaşık 35 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Pişirme süresinin sonunda bir çatal yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer yapraklar yumuşadıysa tencerenin altını kapatın. Pişmediyse birkaç dakika daha kontrollü bir şekilde pişirin.

Sos tavasının içerisine oda sıcaklığına gelen tereyağını alın ve eritin. Ardından salçayı ilave edin ve iyice kavurun. Sarımsağı bir havanın içerisinde iyice dövün ve yoğurtla buluşturun. Karalahana sarmalarını bir servis tabağına alın, üzerine sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosu gezdirin. Sıcak sıcak sevdiklerinize servis edin.