İstanbul Karalahana Sarması

İstanbul Karalahana Sarması

İstanbul Karalahana Sarması

Sarmayı oldukça seven bir toplum olarak karalahana sarması da en lezzetli yemeklerin başında gelmektedir. Artvin yöresinin meşhur yemeği olan karalahana sarması herkes tarafından sevilen ve sofralarda yer alan önemli bir lezzettir. Yapılışıyla ilgili bazı püf noktaların bilinmesiyle oldukça lezzetli bir hale gelen karalahananın yemeği, sarması, böreği ve yöresel çorbalar da yapılmaktadır.

Karalahana sarması yapılışı

İstanbul karalahana sarması için öncelikle bilinmesi gereken haşlama sırasında kaya tuzunun kullanılmasıdır. Sofra tuzu kullanımı yerine kaya tuzunun kullanılması yaprakların haşlanma sırasında erimesinin önüne geçecektir. Yaklaşık 3 dakika kadar kaynayan suyun içinde bekletilerek haşlanan yapraklar soğuk suyla yıkanarak sarmaya hazır bir hale gelir.

Yaprakların haşlanması ve sarmaya geçilmesinden önce birkaç yaprak tencerenin dibine dizilmelidir. Hem dibe yapışması engellenir hem de kolay bir şekilde diğer sarmaların alınması sağlanabilir. Haşlanan yaprakların damarları sarılma aşamasında ince bir bıçakla kesilmesi sağlanmalıdır.

Sarmanın iç harcı olarak kuru soğan ve kıymayı, yıkanan pirinçleri ve zeytinyağı, tuz, salça ve diğer baharatların karıştırılmasıyla hazırlanır. Tüm karışım hazırlanması ardından dilenilen şekilde karalahanalar sarılarak tencereye sırayla dizilmelidir.

En son olarak üzerine biraz zeytinyağı gezdirilerek kapağı kapanmadan önce porselen bir tabakla üzeri kapatılarak sıcak su ilavesi yapılır. Önce yüksek ateşte pişen karalahana sarması kaynamaya başlamasının ardından kısık ateşte yarım saat kadar pişmesi beklenir.

Zeytinyağı ve etin buluşmasıyla oldukça lezzetli olan karalahana sarması her yörede sevilerek yenen bir lezzet olup anavatanı Artvin’dir. Artvin ilinde tüm püf noktaları bilinerek oldukça lezzetli bir şekilde yapılan karalahana sarması, yemeği, böreği gibi birçok farklı lezzetle de karşılaşılması mümkündür.

Karalahana sunum ve servisi

Karalahana sarılmasının ve pişmesinin ardından bir önemli konu da servis ve sunumudur. Pişen sarmalar hamur olmaması için üzerinde olan porselen tabak kaldırılır ve kapağı açık bir şekilde dinlenmesi sağlanır. Sonrasında bir tavada tereyağı eritilerek salçası kavrulur. Sarımsaklı yoğurt da ayrı bir yerde hazırlanarak sosların hazırlanması sağlanır.

Servis tabağına alınan sarmaların üzerine önce sarımsaklı yoğurt, ardından salçalı sos gezdirilerek servise hazır hal gelir.