İstanbul Kuru Fasulye
İstanbul Kuru Fasulye
Tarihi silueti, kaliteli hizmet anlayışı ve samimi çalışanları ile İstanbul kuru fasulye adından sıkça söz ettirmektedir. İstanbul kuru fasulye, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline gelmiştir. İstanbul’un Tarihi Yarım Adası’nda yer alan Süleymaniye Camii’nin hemen yanında yer almaktadır. İstanbul, yerli ve yabancı turistlerin lezzet diyarlarından göz bebeği mekanlarına dönüşmüştür.
Mutfağın ana yemeği olan kuru fasulye Erzincan’da yetiştirilmektedir. Tarihi Süleymaniyeli Ali Baba, İstanbul kuru fasulye alanında çağ atlamıştır. Erzincanlı Ali Baba, sadece İstanbul mutfağını değil, Doğu Anadolu mutfağını da temsil etmektedir. İstanbul Kuru fasulye, bakır kazanda pişmektedir. Kuru fasulye, öğle molalarının vazgeçilmez yemeklerindendir. Özellikle kış mevsiminin gelmesi ile kuru fasulye, mutfakların revaçta olan yemeklerindedir. Kuru fasulye yaz olsun, kış olsun yapılıp yenilebilmektedir.
Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?
Kuru fasulye geleneksel bir lezzettir. Kuru fasulye yemeğinin malzemeleri şunlardır:
2 su bardağı kuru fasulye (1 gün önceden akşamdan suda bekletilmelidir.), 4 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 tane kuru soğan, 1 tane sivri biber, 1 adet kuru soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, ½ çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber, 5 ila 5-5 bardağı sıcak su, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz şeker
Kuru fasulyenin yapılışı aşağıdaki gibidir. Bunlar;
4 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı tereyağını derin bir tencereye yerleştirilmekte ve iyicene kızdırılmaktadır. 1 adet kuru soğan doğrandıktan sonra tencereye eklenmektedir. Pembeleşinceye kadar iyice kavurulmaktadır.
Soğanlar kavrulduktan sonra 1 yemek kaşığı domates salçası eklenmektedir. Kokusu çıkana kadar kavurulmaktadır.
Son olarak bir gün önceden beklettiğiniz kuru fasulyeler, tencereye ilave edilmektedir.
Ardından 1-2 dakika karıştırılıp ve 3 su bardağı su, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ve 1 çay kaşığı tuz ve eklenmektedir. 1 çay kaşığı şeker de ilave edilmektedir. Kapağını kapatıldıktan sonra fasulyeler yumuşayana kadar pişirilmektedir.
30 dk dan sonra bir kontrol etmekte fayda vardır. Eğer pişmemişse yeniden biraz daha kaynatmakta fayda vardır.
Süleymaniyeli Erzincanlı Ali Baba, İstanbul kuru fasulye sektöründe çok başarılı olmuştur ve adından sıkça söz ettirmiştir. Kuru fasulyede de pazar içerisinde büyük bir rekabet vardır.
Tarihi Fasulye Kuru Fasulyecisi
1938 yılından günümüze kadar lezzetlerini müşterilerine sunmaktadır. Buranın kuru fasulyesi Erzurum’dan gelmektedir. Bütünüyle organik tarım ile yetişmektedir. Kuru fasulyesi tam 14 saat suda bekletilmektedir. Terbiyesi de yapıldıktan sonra tereyağı sürülerek toprak güveçlerde pişirilmektedir.
Çömlek
Kuru fasulyeleri çömlek kazanlarda yapılmaktadır. Kuru fasulyeleri bol tereyağlı yapılmaktadır. Dükkanı Çamlıca tepesinde yer almaktadır.