Karalahana Sarması

Karalahana Sarması

Karalahana Sarması

Sofranıza ekstra lezzet katmak, aile üyelerinizin ya da konuklarınızın yüzünü güldürmek istiyorsanız; siz de karalahana sarması hazırlayabilirsiniz. İşte o muhteşem tarif…

Karalahana Sarması İçin Malzemeler

  • 2 bağ kara lahana
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • ½ (yarım) su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Karabiber
  • Tuz
  • Kuru nane
  • Yarım limonun suyu (üzerine)

Karalahana Sarması Yapılışı

Kara lahanalar kaynar suda haşlanır. Burada kara lahanaların fazla yumuşatılmaması son derece önemlidir. Sonrasında kara lahanalar soğuk sudan geçirilir. Kara lahanaların damarlı kısımları kesilerek atılır. Bir su bardağı pirinç yıkanır ve süzülür. Sarmanın içi için iki adet kuru soğan da küp küp olacak şekilde yemeklik doğranır ve yarım su bardağı zeytinyağı, iki yemek kaşığı da salça yemeklik doğranmış olan kuru soğanın üzerine bir tencereye eklenir. İsteğe bağlı şekilde karışıma tuz eklenir, karabiber ve kuru nane de eklenip sarmanın içi hazırlanır. Lahana yaprakları sarmaya uygun olacak şekilde parçalara ayrılır, kalem gibi olacak şekilde fazla kalın ya da dağılacak kadar ince olmadan sarılır. Pişirilecek olan tencerenin dibine kara lahana yaprakları döşenir, üzerine de sarılan kara lahanalar eklenir ve iki su bardağı su da sarmaların üzerine eklenir. Yüksek ateşte kaynatılan yemek, sonrasında kısık ateşte sarmalar yumuşayana kadar pişirilir. Sarmalar yumuşayıp pişince üzerine yarım limonun suyu eklenir.

Limon suyu eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılır, yarım saat kadar demlenmeye bırakılır. Toplamda ortalama 50 dakika içerisinde pişecek olan kara lahana sarmasının baharatı ve acısı da isteğe yönelik şekilde ayarlanabilir. Karadeniz sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kara lahana sarmasının pişme sırasında suyu biterse de üzerine su eklemek gerekecektir. Bir adet kara lahana sarması yaklaşık olarak 15 kaloriye denk gelmektedir. Karadeniz sofralarının bu vazgeçilmez lezzeti, hem sıcak hem de soğuk şekilde tüketilebilir. İsteğe bağlı olarak sarmanın içini hazırlarken maydanoz ya da farklı baharatlar tercih etmek de mümkündür. Yoğurt ile servis edilebilen kara lahana sarması için önemli olan nokta, yaprakların iyi şekilde haşlanması ve çok yumuşak olmayacak şekilde tercih edilmesidir. Ayrıca kara lahana sarması için kara lahana yapraklarının uygun boyutlarda parçalanması da oldukça önemli bir detaydır.