Kuru Fasulye Tarifi
Kuru Fasülye Tarifi
Tarihi geleneksel Türk mutfağının efsane yemeklerinden kuru fasulyeyi sevmeyen, evinde pişirmeyen yoktur diye düşünüyoruz. Pirinç pilavının ve turşunun daimi eşlikçisi kuru fasulye, özellikle kış aylarında çok tercih edilen, her evde yapılan lezzetli bir yemektir.
İster etli yapın ister sucuklu, vitamin çeşitliliği yönünden zengin olan bu besin, baklagillerin içinde en çok tercih edilenidir. Mutfağımızda apayrı bir yere sahip olan kuru fasulye, vegan ve diyet yapanlar için de protein yönünden zengin bir alternatif sunuyor. Öncesinde birçok aşamadan geçen kuru fasulye, kolay bir yemek gibi görünse de kıvamı tutturabilmek hiç kolay değil. Peki, kuru fasulye nasıl pişirilir? Geleneksel, bilindik tarifi nedir? Buyurun detaylar…
Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?
Fasulyenin içinde bulunan zengin vitamin ve minerallerden faydalanmak için fasulyeyi kararında pişirmek çok önemlidir. Fasulyeyi bir gece öncesinden en az 9-10 saat tuzlu suda bekletmek, fasulyeyi kolayca pişirmek açısından önemli bir detaydır. Ertesi gün ise şişen fasulyeler iyice yıkanı, haşlanır ve yemek için hazır hale getirilir.
Kuru Fasulye İçin Malzemeler
- 1 rendelenmiş soğan
- İsteğe bağlı 2 adet sivri biber
- 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- İsteğe bağlı dana kuşbaşı
- 1 yemek kaşığı acı/ tatlı biber salçası
- 1 diş sarımsak
- 2 adet sulu domates
- Göz kararı kimyon
- Karabiber
- Tuz
- Sıvı ya da tereyağı
- 1 adet küp şeker
- Yeteri miktarda sıcak su
Kuru Fasulye Tarifi
Etli yapıyorsanız şayet, sıvı yağ ile etleri biraz kavurun. Üzerine eklediğiniz soğanların ve biberlerin rengi değiştiğinde biber salçasını ekleyin. Sonrasında haşladığınız fasulyeyi ilave edip, baharatları ekleyin. Fasulyeler iyice kavrulduğunda domates ya da domates sosunu ilave edip, fasulyelerin üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tuzu ve bir adet kesme şekeri de atıp tencerenin kapağını kapatın. Düdüklü tencere kullanıyorsanız, 30- 35 dakika yeterli olacaktır. Normal bir tencerede pişiriyorsanız, pişme süresi fasulyenin tazeliğine göre değişebilir. Önceden haşladığınız fasulyeler, pişme süresini kısaltacaktır. Su çok çekmişse şayet, fasulyelerin pişme dengesine göre sıcak su ilave edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.