Kuru Fasulye Tarifi

Kuru Fasulye Tarifi

Kuru Fasulye Tarifi

Kuru fasulye Türk mutfağının en önemli ve olmazsa olmaz yemeği olarak ünlenmiştir. Yabancı turistlerde dâhil olmak üzere herkesin bayıldığı bu lezzetin birçok püf noktası bulunur. Güveçte, düdüklü de ya da tencerede pişebilen kuru fasulyenin tadı ve lezzeti paha biçilmezdir.

Kuşbaşı etle ya da sade pişirilebilen kuru fasulye herkesin damak tadına hitap eden bir lezzettedir. Kuru fasulye pişirirken evde ya da lokantalarda bazı püf noktalara dikkat edilmesi halinde tadına doyum olmayan bir lezzetle karşılaşılır.

Fasulyenin ıslatılması

Kuru fasulye yemeğinin lezzetli olması ve herkesi hayran bırakacak bir şekilde pişmesinin en önemli kuralı mutlaka bir gece öncede ıslatılmasıdır. İyi pişmesini sağlamak için ıslatmanın yanı sıra ıslatma sırasında bir kaşık tuz eklenmesi de oldukça büyük fayda sağlayacaktır.

Islatılan fasulyenin pişirilmeden önce yıkanması biriken asit ve gazların giderilmesine yardımcı olur. Tadının ve kıvamının yerinde olması için ıslatma aşamaları büyük önem taşır.

Malzeme kalitesi

Malzemelerin kalitesi kuru fasulye yemeğini yaparken oldukça önemli bir detaydır ve her kuru fasulyeyle lezzetli bir yemek yakalanamayabilir. Kısa boyda ve tombul olan ispir fasulyeleri kuru fasulye yemeklerinde tercih edilmelidir. Sade olanlarda bu detay önemli iken etli fasulye yapılacak ise etin de kalitesi oldukça önem taşır. Baharatlardan kırmızı tatlı ve pul biber tercih edilerek lezzete lezzet katmak mümkün olup soğanlarında mutlaka taze olmasına dikkat edilmelidir.

Pişirme aşaması

Kuru fasulye düdüklüde ya da tencerede pişirilebilen bir yemektir. Tencere tercih edilecekse mutlaka kısık ateş tercih edilmelidir. Etli yapılacaksa etler güzelce kavrulduktan sonra fasulyeler eklenmelidir. Bazı fasulyelerin pişme aşamasında dağılma riskleri olmasından dolayı birkaç damla limon sıkılması dağılıp erimelerinin önüne geçen önemli bir detaydır.

Kuru fasulyenin lezzetli olması için yağ ve salça detayları da oldukça önemlidir. Fasulye yemeklerinde domates ya da biber salçası tercih edilirken biber salçası kullanılması lezzetini katlayacaktır. Soğanlar kavrulurken tercih edilecek olan yağ ise tereyağıdır. Özellikle lokantalar tereyağını bolca kullanmalarından dolayı evde yapılandan çok daha lezzetli bir fasulye yenmesine neden olurlar.