Çömlekte Kuru Fasulye

Çömlekte Kuru Fasulye

Çömlekte Kuru Fasulye

Çömlekte yapılan yemeklerin çok lezzetli olduğu tüm ahçılar tarafından her fırsatta dile getirilmektedir.

Günümüzde çelik, döküm, teflon, düdüklü tencere, alüminyum, seramik ve granit tencerelerde yemek yapmak çok yaygındır. Ancak bazı yemekler vardır ki güveçte veya çömlekte verdiği tadı hiç bir tencerede veremez.Mutfaklarda mutlaka bulunması gereken çömlek kaplar topraktan yapılır. Topraktan oluşu nedeniyle yemeğe kendine özgü bir tat veren çömlek kaplar, ısıyı daha iyi yayması ve muhafaza ederek

yemeğin çok lezzetli olmasını sağlar. Özellikle sulu yemekler çömlek kaplarda çok lezzetli olmaktadır. Ama yemek yapıktan sonra çömlek kapların iyi temizlemesi gerekmektedir.

Çömlekler eskiden balkan ülkelerinin ve Anadolu insanlarının yemeklerde kullandığı bir malzemeydi. Günümüz de ise her zaman kullanılmasa bile her evde özel günlerde kullanılır. Killi topraktan yapılışı darbelere karşı dayanıklı olmayışı, düşük ısıda pişirilmesi gerektiğinden dolay yemek yapılışının çok uzun sürmesi yüzünden günümüzde sık kullanılmamasına neden olmuştur.

Sulu yemeklerde milli yemeklerimizden olan kurufasulye veya tereyağlı fasulye çömlekte yapıldığında çok lezzetli olduğu herkes tarafından bilinir. Öyle ki; çömlekte kuru fasulye yapmanında bazı püf noktaları vardır. Kuru fasulyenin tarifini anlatmadan önce besin değerinden bahsetmek gerekir.

KURU FASULYENİN BESİN DEĞERİ

Kuru fasulye omega 3 ve omega 6 doğal minerallerine sahiptir. Doğal protein ve karbonhidratlar ile dolu olan kurufasulye kolesetrol seviyesini düşürdüğü kanıtlanmıştır. Lif oranı akımından oldukça yüksek bir besin olan kuru fasulye, bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır. Vücuda gerekli olan piridoksin, folatlar, B-1 vitamini, riboflavin ve niasin gibi vitaminler kuru fasulyede çokça bulunmaktadır.

Bu açılardan baktığımız da kuru fasulye her zaman yenmesi gereken besin kaynaklarının başında gelir. Kuru fasulye Türk Kültürünün bir yemeği olarak görülse de, Kuzey Amerika ve Avrupa'da çok tüketilen bir baklagildir.

ÇÖMLEKTE KURU FASULYE YEMEĞİ TARİFİ

Çömlekte sulu yemekler, pilav, deniz ürünleri, kırmızı ve beyaz et yapılabilir. Ancak kurufasulye ve özellikle tereyağlı fasulye yemeği çömlekte yapılırsa bir başka olduğu bir gerçek. Çömlekte yemek kısık ateşte piştiği için biraz sabır istiyor. Ancak yemeğe lezzet katan özelliklerden biri kısık ateşte pişmesidir. İşte çömlekte kuru fasulye nasıl yapılır kapsamlı şekilde madde madde sıralayarak anlatalım.

MALZEMLER

  • - 2 su bardağı kuru fasulye
  • - 250 gram kuş başı et
  • - 3-4 adet sivri biber
  • - 1 adet soğan
  • - 2 tane domates
  • - 2 diş sarımsak
  • - 1 yemek kaşığı kadar domates salçası ve biber salçası
  • - 7 su bardağı su ( et suyu veya sebze suyu da olabilir)
  • - 1'er yemek kaşığı sıvı yağ ve tereyağ
  • - Tuz ve Karabiber (isteğe bağlı)

Öncelikle fasulyeleri en az 5-6 saat mümkünse 1 gece önceden ıslatalım. Fasulyeleri ıslatırken gaz yapmaması için 1 bardak süt, 1/2 bardak soda koyabilirsiniz.

Sonraki etapta soğanları yemeklik şekilde doğrayıp isteğe göre 1-2 diş sarımsağı ince kıyılır.

Domateslerin kabuğunu soyarak, küp şeklinde doğranır.

Fırın 170 derece ısıtılır ve çömleği yağlayıp fırına koyulur.

1 gece önceden ıslatılan fasulyeler haşlanmak üzere bir tencere konulup, ocakta 45 dk. civarında haşlanır.

Eğer etli bir kuru fasulye yemeği amaçlanıyor ise, etler kavrulması gerekir.

Soğanlar tereyağı ile kavrulmaya ve hafif yumuşamaya bırakılır. Biraz sonra sarımsak eklenir ve soğanlar ile biraz daha kavrulur.

Daha sonra salça eklenir.

Önceden fırına konulan sıcak çömlek çıkartılır ve yeterince kavrulmuş eti, önceden haşlanmış kuru fasulyeleri suyu ile birlikte soğan domates ve salça karışımı sos ile harmanlayıp çömleğe koyulur. Çömlekte iyici karıştırılır.

Tuz ve biber eklendikten sonra kapağı kapalı bir şekilde çömlek, daha önceden ısıtılmış olan 170 derecelik fırına verilir. Bu şekilde 1 saat pişirildikten sonra servis edilir.