Etiketler

Fırın Sütlaç

Ülkemiz çeşit çeşit eşi benzeri olmayan lezzete ev sahipliği yapmaktadır. Her yörede farklı tarzlarda farklı lezzetlerde saymanın mümkün olmayacağı sayıda yemek, tatlı ve içecek vardır. Türkiye gastronomik açıdan çok zengin olmasına rağmen bazı tatlar vardır ki tüm ülke genelinde bilinir ve sevilir. Sütlaç bunlardan biridir. Her yaştan insanın çok sevdiği sütlaç ülkemizin en eski lezzetlerindendir. Kıvamı ve tekniği damak tadına göre değişse de şüphesiz ki ülkemizde en çok tercih edilen tatlılardandır. Sütlacın düz ve fırında olarak iki çeşidi vardır. pişirme işleminden sonra direkt yenmeden fırında üstünün kızartılması sağlanan sütlaca fırın sütlaç denir. Fırın sütlacın diğer sütlaçtan tek farkı servis edilmeden önce fırınlanmasıdır. Fırın sütlaç yapmak için süt, pirinç, şeker, vanilya ve tercihe bağlı olarak nişasta kullanılmaktadır. Öncelikle pirinçler nişasta gitmeyecek şekilde çok az suyla hızlıca yıkanır. Yıkanan pirinçler bir miktar su ile haşlanır. Pirinçler haşlanıp suyu azalınca diğer malzemeler eklenir. Süt ve vanilya pirincin üzerine eklenir. Tercihe göre şeker ile süt dışarda karıştırılıp da eklenebilir. Süt ve vanilyanın ardından şeker eklenir ve karıştırarak pişmesi beklenir.  Birkaç dakika kaynadıktan sonra soğuk sütle karıştırılan nişasta eklenerek sütlacın kıvam alması sağlanır. Yaklaşık 10-15 dakika kaynadıktan sonra sütlacın altı kapatılır. Yüksek ısıya uygun minik güveç kaplara sütlaçlar boşaltılır. İçi soğuk su dolu tepsiye güveç sütlaçlar dizildikten sonra 180 derece üstü kızarana. Kadar fırınlanırlar. Bu aşamada tepsiye su koymak çok önemlidir. Aksi halde sütlaçlar fırının sıcağı ile içlerindeki suyu kaybedip kururlar. Üstü kızardıktan sonra soğumaya bırakılan sütlaçlar sütün karamelize olmuş kızarık kokusuyla iştahları kabartır. Soğuduktan sonra tercihe bağlı olarak fındık veya fıstıkla servis edilen sütlaçlar ağızda bir şölen yaşatırlar. Sütlacı evde yapamayanlar için işinde usta ve lezzetli ellerle yapılmış sütlaç bulmak mümkündür. Türkiye’nin farklı yerlerinde fırın sütlaç meşhur olsa da en bilineni Hamsiköy sütlacıdır. Hamsiköy’e gitmeden de lezzetli ve ağzınıza layık fırın sütlaç için İstanbul Fırın Sütlaç ile özlediğiniz lezzete kavuşup, eşsiz bir deneyim yaşayacaksınız.