İnegöl Köfte

İnegöl Köfte

İnegöl Köfte

Meşhur İnegöl köftesi, adını Bursa’nın İnegöl ilçesinden alıyor. Bulgaristan göçmenlerinin yaptığı köfte, İnegöl köfte olarak yemek kültürümüze yerleşmiştir. Köftenin lezzeti, küçükten büyüğe herkesi etrafında topluyor, keyifli bir yemek menüsü oluşturuyor. Peki, İnegöl köfte nasıl yapılır? Ekibimizin hayran bırakan İnegöl köftesi tarifini sizler için paylaşıyoruz.

İnegöl Köfte Malzemeleri

İnegöl köfte, kaliteli malzemeler ve birkaç püf noktası ile lezzetli sonuçlar veriyor.

  • 800 gram dana kıyma
  • 200 gram yağlı kuzu kıyma
  • Bir tutam karbonat
  • Bir tutam tuz
  • 2 adet orta boy soğan

İnegöl köfte için dana kıymaya mutlaka az bir miktar yağlı kuzu kıyma öneririz. Köftenizin kuru ve sert olmaması için yağlı kıyma kullanmanızda yarar var. Yağlı kıyma, etin lezzetini korurken aynı zamanda sulu ve yumuşak olmasını da sağlar.

İnegöl Köfte Yapılışı

İnegöl köfte yapımı son derece basittir. Önce dana kıymayı ve yağlı kuzu kıymayı aynı kaba alın, kıymaların üzerine rendelediğiniz ya da ince kıyım doğradığınız kuru soğanları ekleyin. Karışıma tuz ve karbonatı da ekledikten sonra tüm malzemeleri ortalama 15 dakika boyunca yoğurun. Kıyma ve malzemelerin birbiriyle özleşmesi İnegöl köftenin sırrıdır. Malzemelerin hepsini macun kıvamına getirene kadar yoğurun. Kıyma istenilen kıvama geldikten sonra köfte harcının demlenmesi lazım. Kabın üstünü streç filmle kapatın ve 3 saat buzdolabında bekletin.

İpucu: Kıymalı harcı buzdolabında en az 3 saat bekletmek, İnegöl köfte yapımını kolaylaştırır. Kıymanın daha kolay şekil almasını sağlar.

Köfte harcınız yeterince dinlendikten sonra buzdolabından alın, üzerine yağlı kâğıt serin ve dikdörtgen şekle gelmesi için oklava ya da merdaneyle harcı hamur gibi açın. İstenilen şekle geldikten sonra yağlı kâğıdı kaldırın, bıçakla ince uzun dikdörtgenler oluşturun. İnegöl köfte yaparken harcı küçük parçalar halinde koparıp elinizde tek tek parmak boyutunda köfteler haline getirebilirsiniz ancak merdaneyle açıp bıçakla kesmek daha hızlı sonuç almanızı sağlar. Hazırladığınız köfteleri orta ateşte, kızdırılmış bir tavada ters yüz ederek kızartın.

İnegöl köfte hazırlanması son derece kolay, yemesi keyifli lezzetli bir geleneksel Türk yemeğidir. Köfteyi dilerseniz üzerine sos yapıp dökerek servis edebilirsiniz. Köftenin yanına soğan piyazı, bol yeşillikli salata ve ayranla servis etmenizi öneririz.