İstanbul Fırın Sütlaç

İstanbul Fırın Sütlaç

İstanbul Fırın Sütlaç

Çömlek ile en leziz İstanbul fırın sütlaç keşfetmeniz mümkün. Adıyla ve tadıyla her daim beğeni kazanan fırın sütlaç, bugünkü konuğumuz oluyor. Sütlaç sözcüğü, sütlü aş kelimelerinin birleştirilmesinden geliyor. Divan-ü Lügat-it Türk adlı eserde ise sütlacın ismi uwa sözcüğüyle karşımıza çıkıyor. Bu kendine has özellikler içeren tatlının ortaya çıkma hikayesi ise son derece dikkat çekicidir.

Midesi ile alakalı bir sorun yaşayan bireye; süt, pirinç ve şeker karışımından meydana gelen bir tatlı hazırlanır. İçeriğinde süt olduğu için bu özel tatlıya sütlü aş denmeye başlanmıştır. Belli bir zaman sonra ise sütlaç olarak anılmaya başlanan lezzetli mi lezzetli bir tatlı olmuştur. Bazı bilgilere göre kesin olmamakla beraber sütlaç tatlısı, Orta Asya’ya ait bir tatlıdır. Türkiye’ye de İpek Yolu’ndan gelmiştir.

Fırın Sütlaç Tarifi

Dillere destan lezzetiyle ilgi gören fırın sütlaç tarifini en kusursuz hali ile sizlere sunuyoruz. İşte detaylar…

Gerekli Malzemeler

  • 300 gr toz şeker
  • 40 gr kırık pirinç
  • 1 kg süt (tatlı sütü olursa daha iyi olur)
  • 280 gr krema
  • 1 gr tuz
  • 125 gr pirinç sübye
  • 400 ml kadar su

Nasıl Yapılır?

Kremayı ve toz şekeri derin bir tencere içerisinde kaynayana dek ısıtmayı sürdürün. Daha sonra ise farklı bir tencerede su ve sütü ısıtın, ısınmış olan su ve süt karışımına ise krema-toz şeker karışımını, tuzu ilave ederek kaynayıncaya dek çırpma teliyle karıştırın. Kaynayan karışıma pirinç sübye ürününü de ekleyip kıvam almasını sağlayın.

Islattığınız kırık pirinci de ilave edip koyulaşana değin kaynatın. Isıya dayanıklı türde olan kaplara eşit seviyede karışımı dökün. Kapları derin yapıda olan bir fırın tepsisine aktarın ve taban kısmına da birkaç parmak halinde su ilave etmeyi unutmayın. 220 derece olan bir fırında üzeri nar gibi kızarıncaya dek pişirin.

Sütlaçlar tepsiden herhangi bir şekilde çıkarılmadan oda sıcaklığı içerisinde soğumaya bırakılır. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyabilirsiniz. Toz formda Antep fıstığı ya da kırılmış fındıklarla süsleyebilirsiniz. Dilediğiniz kuruyemişi kullanabilirsiniz, aslında her bir çerez türü bu tatlıyla uyum sağlıyor. Şimdiden herkese afiyet olsun.