Hamsi Tava

Hamsi Tava

Hamsi Tava

Karadeniz bölgesinin alâmetifarikası olan hamsi, özellikle balık mevsiminin de gelmesiyle birlikte kalabalık sofralarda yerini alan çok özel bir balıktır. İçerdiği zengin Omega-3 ile haftada en az bir kere tüketilmesi önerilen hamsinin en lezzetli hali, mısır unuyla yapılan hamsi tavadır. Karadeniz’e özgü bir yemek olsa da ülkemizin dört bir yanında severek yapılan hamsi tava, denizden çıkartılıp, sofraya gelene kadar ustalık gerektirir. İyi bir hamsi tava yapmak için gerekli olan tüm püf noktaları sizler için derledik…

Hamsi Tava Tarifi

İyi bir hamsi tava yapmak için öncelikle hamsinin çok iyi temizlenmiş olması gerekir. El yordamıyla karın bölgesini açıp iyice temizleyin. Temizlenmiş hamsileri teker teker yıkayın.

Bir süzgeç yardımıyla süzdüğünüz balıkları, göz kararı her tarafa eşit miktarda gelecek şekilde tuzlayın.

Balıkların kuru olduğundan emin olmalısınız. İsterseniz temiz bir kâğıt peçete yardımıyla kalan suları kurulayabilirsiniz. Balıkları teker teker mısır unuyla unlayın ve bu aşamada da unun içine az miktarda tuz ekleyin.

Bir balık tavasına ayçiçek yağını dökün, yağ kızdıktan sonra da ocağın altını kapatın ve mısır ununa bulanmış hamsileri kuyrukları ortada kalacak biçimde teker teker dizin. Burada önemli olan bir diğer husus da hamsilerin birbirlerine değecek şekilde sıkı sıkı dizilmesidir. Bu işlem tavayı çevirirken hamsilerin dağılmamasını sağlar. Hamsiler dizildikten sonra ocağı yeniden açın ve kısık ateşte kızartın. Balıkların üst kısmının rengi değiştiğinde ve kuyrukları çıtır hale geldiğinde, tavayı çevirebilirsiniz. Hamsileri dağıtmadan aynı anda çevirebilmek için düz geniş bir kapak kullanabilirsiniz. Kapağı çevirdikten sonra tavada kalan yağı bir kâseye aktarıp, sonra yeniden tavaya ekleyin ve balıkların diğer tarafını pişirin.

Hamsiler piştikten sonra geniş bir servis tabağına alın ve salatayla servis yapın. Afiyet olsun.