İspir Fasulyesi
İspir Fasülyesi
Popüler tariflerden biri olan İspir Fasülyesi, her yaştan insanın damak tadına hitap ediyor. Peki bu özel yemeği nasıl hazırlayabilirsiniz? İşte detaylar…
İspir Fasülyesi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı İspir fasulyesi
- 200 gram dana kuşbaşı
- 2 su bardağı süt
- 2 diş sarımsak
- ½ (yarım) su bardağı domates püresi
- 1 adet iri soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 200 gram tereyağı
- 2 yemek kaşığı şeker
- ¼ (çeyrek) limon
- Tuz
İspir Fasülyesi Yapılışı
İspir fasulyesi hazırlamak için fasulyenin pişirilmeden 12 saat önce bir bardak süt ve dört bardak su ile ıslatılması gerekir. 12 saatin sonrasında bu su dökülür. Pişirmek için fasulyeler tencereye alınır ve yeniden bir bardak süt ile dört bardak su eklenerek içine de bir kaşık şeker koyularak fasulyeler dişe gelecek kıvamı alana kadar pişirilir. Eklenecek olan etin bulanık suyunun gitmesi için et bir taşım kaynatılır ve suyu dökülür. Bu sayede yemeğin sosunun ve kendisinin bulanık olması da engellenebilir. Soğanı yağ ile kavurup fasulyeler ile beraber fırın kabına ekleyin, tereyağını kavurup domates püresini ve bir yemek kaşığı şekeri katarak beraber kavurun. İyi şekilde kavrulan bu karışım, fasulyenin renginin daha berrak olmasını sağlar.
İyi şekilde kavurmazsanız fasulyenin sosunun ve kendisinin bulanık bir renge sahip olması mümkün hale gelecektir. Bunu engellemek için de hem sos iyi şekilde kavrulmalıdır hem de etin bulanık suyu kaynatılarak atılmalıdır. İyi şekilde kavrulmuş olan bu sosa su katın ve sosu da 15 – 20 dakika kadar orta ateşte kaynatın. Çeyrek limonu da bu sırada karışımın içine ekleyin. Dilerseniz suyunu sıkıp bir süreliğine limonu da bu karışıma tek parça halinde ekleyebilirsiniz. Yıkanıp süzülen fasulyeleri de bu karışım ile birleştirin ve yarım saat kadar ocakta, yarım saat kadar da fırında pişirin. Ayrı şekilde pişirdiğiniz sosun içine eklediğiniz tereyağı fazla görünebilir ancak aslında yemeğin miktarına oranla tereyağı fazla olmayacaktır, güzel kıvamlı bir sos elde edebileceksiniz. Ağızda dağılan eti, leziz sosu, nefis kokusu ile İspir fasulyesi, damaklarda lezzet şöleni sunan bir yemektir ve yapımı klasik fasulyelere göre daha uğraştırıcı olsa da enfes lezzeti ile nefis bir yemek sunacaktır.