Tereyağlı Muhlama

Tereyağlı Muhlama

Tereyağlı Muhlama

Muhlama Karadeniz mutfağının açık ara en çok sevilen lezzetlerinden biridir. Bu yöresel lezzet Türkiye’nin dört bir tarafında ( Rize, Trabzon, Ordu, Erzurum’un İspir ve Oltu ilçelerinde ) özellikle kahvaltıda çok sık tüketiliyor. Kimi muhlama, kimi mıhlama kimi kuymak dese de aslına bakarsanız sonuç olarak hepsi aynı lezzete çıkıyor. Bazı yörelerde tereyağı yerine sadeyağ kullanılırken, bazı yörelerde ise su yerine süt ilave ediliyor.

İyi bir muhlama için su peyniri, kolot ya da çeçil peyniri, taze tereyağı ve tabi ki de mısır unu gerekiyor. Kullanılan malzemeler ne kadar taze olursa muhlama da bir o kadar lezzetli olur. İşte, sofraları şölene çeviren, tel tel uzanan peyniriyle baş döndüren bu lezzetin tarifi…

Muhlama İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 su bardağına yakın sıcak su
  • 150- 200 gram kolot ya da çeçil peynir

Muhlama Tarifi

Bakır tavaya koyduğunuz tereyağını kısık ateşte eritin. Yağı yakmamaya özen gösterin. Yağ eridikten sonra iki kaşık mısır ununu ilave edip, o iştah açan kokusu çıkana kadar iyice kavurun. Bu aşamada istediğimiz şey unun renk değiştirmesidir. Mısır ununun rengi koyulaştığında, sıcak suyu yavaş yavaş ilave edin ve yavaşça karıştırmaya devam edin. Karışım cıvıksa mısır unu ekleyebilirsiniz. Daha sonra peyniri azar azar ilave edin. Peynir eriyip, tereyağı üste çıktığında muhlama hazır hale gelmiş demektir. Şimdiden afiyet olsun…